Red Dead Redemption, Cowboytje spelen voor grote jongens

Dravend over de open vlakte geef ik mijn paard nog een keer de sporen. Als ik nog twee herten op de korrel kan nemen heb ik weer genoeg geld voor die ene speciale gun in Mexico. Maar wacht, hoor ik daar een vrouw om hulp roepen? Als ik aankom bij haar kapotte wagen blijkt maar weer eens hoe gevaarlijk het wilde westen kan zijn. Twee zwaar bewapende schurken stappen achter de kar vandaan en maken zich klaar om mij van al mijn spullen te beroven, tijd om mijn revolver te trekken en vol in de aanval te gaan. Twee seconden later ligt de eerste al op de grond met een welgemikte kogel tussen de ogen. De tweede schiet twee keer, een keer mis en een keer stijl achterover. Ook hij heeft spontaan last van lood tussen de oren. Ik kijk om me heen of ik die griet nog ergens zie, ik spot haar en trek mijn lasso te voorschijn. als zij even later hogtied achter op mijn paard ligt denk ik bij mezelf “en nu?”.

Red dead redemption  is een spel dat zich afspeelt in het niet meer zo wilde westen van rond 1900. Je speelt als John Marston, een voormalige schurk die zijn leven heeft gebeterd na een slechte ervaring met zijn voormalige bende. John moet in opdracht van de overheid op zoek naar zijn voormalige bendeleider en komt daarbij in verschillende hachelijke situaties terecht. Meestal is het dan de bedoeling dat je je daar met jouw uitgebreide wapenarsenaal weer uit redt. Zo beschik je onder andere over een schotgun, pistolen, sniperrifles, dynamiet en werpmessen. Het richten met deze wapens gaat, met de autoaim aan, verbazingwekkend goed. Hoewel niet altijd duidelijk is waar en hoe vaak je iemand hebt geraakt.

Het verhaal is op zich wel leuk en brengt je soms in situaties die je herkent uit films en tv series. Dankzij de storyline leer je alle ins en outs van het spel kennen en verken je bijna elk hoekje van de kaart. Er is echter een ding wat vreeslijk stinkt, de karakters.  De karakters hebben mij mateloos geïrriteerd waarbij ik echt totaal geen goed woord over heb voor John Marston, hoe vaak hij zich in de boot laat nemen is niet op de vingers van een hand te tellen.

Als je rondrijdt op jouw paard in de wereld die Rockstar San Diego voor ons heeft gecreëerd heb je de ene keer het gevoel dat je in een oude spaghetti western terecht bent gekomen. Terwijl je de andere keer in vieze modderige stadjes rondrijd a la Deadwood. De graphics zijn dan ook bij vlagen geweldig. Grote open landschappen, gedetailleerde stadjes en indrukwekkende rotsformaties brengen het juiste gevoel over. Samen met de soundtrack en de achtergrondgeluiden zoals huilende wolven en andere dieren is het plaatje gewoon helemaal af.

De gameplay is een ander verhaal, je kunt er mee leven of je wordt er doodziek van. Omdat er een licht aangepaste versie van Rockstars RAGE engine wordt gebruikt is de gameplay vergelijkbaar met die van GTA4. Dus zwalken rond trappen en deuropeningen, aan de verkeerde kant van de muur in dekking zitten en glitches gebeuren nog veel te vaak. Ook voelt de wereld nog wel eens leeg aan. Je kunt op elk moment gaan jagen of verschillende opdrachten aannemen maar als je alles al een paar keer hebt gedaan ben je hoofdzakelijk bezig met reizen tussen lokaties.

Gelukkig is er dan altijd nog de multiplayer. Deze speelt zich af in de zelfde grote open wereld als de singleplayer maar is een stuk minder levendiger. je kunt met 16 man tegelijk rondrijden op de prairie of er voor kiezen samen of alleen een vuurgevecht aan te gaan met andere spelers. Ook zijn er multiplayer modes waarin het de bedoeling is zo veel mogelijk zakken met goud te veroveren. Dit alles kun je doen in een posse van maximaal 8 man in public en private mode. Met een aantal gelijkgestemden is het een gouden formule maar als je denkt even rustig jouw ding te kunnen doen tussen de anderen kom je van een koude kermis thuis.

Is Red dead redemption zijn geld waard? Ik moet toch zeggen ja. De multiplayer is leuk, de singleplayer geeft je het echte wild west gevoel er is altijd wel wat te doen in de goed ontworpen wereld. Hoewel de replaywaarde kunstmatig hoog wordt gehouden door het bieden van medals en challenges nodigd het niet uit om vaker de storyline te doorlopen.
Al met al een leuke ervaring maar zeker geen GTA killer.
Verhaal:★☆☆☆☆ 
Grafisch:★★★★☆ 
Geluid:★★★★☆ 
Gameplay:★★★☆☆ 
Herspeelbaarheid:★★☆☆☆ 
Overall:★★★☆☆ 
Verschijningsdatum: 21 mei 2010
Singleplayer: Ja
Multiplayer: Ja
Ook verkrijgbaar op: PS3

Kijkwijzer:

Webshop:

Prijs: €??,??

No related posts.